Популярні кольори за версією Pantone і текстильний ринок

Щороку, найвідоміший експерт з кольору — інститут кольору Pantone оголошує «колір року». Як відбувається вибір кольору?

Влітку і восени команда Інституту проводить аналіз трендів в кіно, моді, дизайні та інших індустріях масової культури, вивчаються зміни в способі життя людей. Яке послання несе той чи інший колір, чому люди звертаються саме до нього, що він їм дає? Виконана робота дозволяє прогнозувати колірні переваги, якими будуть керуватися фахівці з ілюстрацій і проєктування весь наступний рік. Основний напрямок дослідницької діяльності: проведення експериментів з кольором і вивчення впливу на різні сфери нашого життя.

Таке проєктування ідеально підходить для складання творчих палітр і концептуальних колірних схем, а також для забезпечення колірної комунікації та управління кольором у виробничому процесі.

У 2020 році Pantone оголосили головного фаворита — ним став «Класичний синій» (Classic Blue) під номером 19-4052

Оскільки розвиток тенденцій завжди випереджає можливості людини осмислювати те, що відбувається, легко зрозуміти, чому масове виробництво одягу, аксесуарів, деталей інтер’єру і меблів інертно.

Класичне виробництво текстилю, обмежене технологічними вимогами, завжди запізнюється, а іноді боїться слідувати трендам. Покладається на стандартну колірну схему, представляючи одні й ті ж, що стали стандартними кольорами. Особливо це помітно в секторі недорогого одягу, коли тільки по кольорах і відтінках представлених товарів, можна отримати враження про магазин. І це актуально для всіх сфер, де застосовується кольоровий текстиль.

Наприклад, набув широкого поширення «Оксфорд». Матеріал, що використовується від пошиття рюкзаків і сумок до безкаркасних меблів, представлений на текстильному ринку десятком стандартних кольорів. І ця ситуація не змінюється з року в рік. Картина ускладнюється якщо необхідний не однотонний текстиль, а з малюнком необхідного кольору або відтінку.

Що робити, якщо в палітрі Вашого «звичного» постачальника текстилю, не вдається знайти потрібний колір або відтінок, який необхідний у Вашому продукті?

Ці завдання вирішує студія цифрового друку на текстилі. У студії можливо опрацювати основний колір, деталі патерну (якщо необхідний не однотонний текстиль), домогтися отримання точного відтінку.

Цифровий друк на текстилі знімає всі обмеження і відкриє повну свободу у виборі саме того кольору, який потрібен для Ваших продуктів!